Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

Donaties

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

Hou Doe II pagina's:   De hel van '65      De Foto und die Sehnsucht

Dagboek van een Onbekende Soldaat      Dagboek van een Bekende Soldaat

Dagboek van een Keukenprins                 Fotoalbum

 

De Foto und die Sehnsucht

 

Russische winter

Alle mannen van de C-compagnie die in november 1965 in dienst waren, zullen zich nog die gruwelijk koude oefening Hou Doe II herinneren. Deze oefening was een bataljonsoefening en dat betekende dat de hele club van overste I. Duque in de veren moest. De oefening vond plaats in de omgeving van Sittensen in de regio Bremervörde in Noord-Duitsland. Het werd één groot gevecht tegen de natuur, want we kregen te maken met een Siberische winter. In het verhaal De hel van '65 lezen jullie er meer over.

Van Jos van Kampen kreeg een aantal foto’s die hij ook vergezeld deed gaan van een paar prachtige zuchten en gemijmer. Dat begint met het beschrijven van de personen op een foto. Hier begint het verhaal van Jos.

 

De Foto


Oefening Hou Doe II. Vertier aan de bar met een locale beauty.
Foto: Jos van Kampen.

Het spijt mij dat ik vanuit mijn geheugen niet alle namen meer kan reproduceren. Maar ik weet wel een aantal bijzonderheden van sommige van de personen die je op de foto ziet. Misschien dat dat kan helpen. Van links naar rechts:

Persoon 1: Duidelijk te zien aan glimmende stippen op de schouder epauletten is dit een tamelijk verse vaandrig (vaandrig Lanting. KB). Ik meen dat hij net bij de compagnie was en ingedeeld bij het Radioschakelpeloton. Persoon 2: ben ik zelf (Jos van Kampen). Persoon 3 ( met rug naar ons toe) is volgens mij de luitenant Vis. Persoon 4: Guus Tempelaar. Persoon 5: Ik kan mij op dit moment de naam van deze beroepssergeant niet meer herinneren (sgt. 1 Henk Olden. KB). Zijn functie herinner ik we echter heel helder: hij was de "transport-verantwoordelijke"1 voor het wagenpark van de C-compagnie en misschien ook wel toegevoegd van de Staf en Verzorgingscompagnie. Dat laatste weet ik niet meer precies. Ik weet wel: hij was erg druk in de weer tijdens en vóór de grote Duitsland oefening. Ook omdat alle voertuigen zoveel mogelijk inzetbaar moesten zijn en blijven. Ik meen dat hij na terugkeer uit Duitsland nog een tijdje bij de C-compagnie is blijven "hangen". Zijn rang was, dacht ik, sergeant 1e klas.

 

Achter het buffet staat de eigenaar van het "Gasthaus" in "Gross Meckelsen" zoals dat gehucht heette. De C-compagnie had het héle dorpje in beslag genomen. Inclusief alle boerenschuren en loodsen. Hierin stonden alle functietrucks, zoals het lijnencentrum en de telefooncentrale. Maar ook een aantal radiostraalzender wagens. De soldaten sliepen meestal bij de boeren binnen in de boerderijen en hadden daar hun eigen "stekkie".

Officieren en het kader sliepen in het zaaltje dat bij het Gasthaus hoorde. Het Gasthaus diende voor allerlei doeleinden zoals kantine, bar, eetzaal, algemeen ontmoetingscentrum van de compagnie en wat al niet meer. Het was er altijd druk en ook werd er (zoals ik er nu op terugkijk) continue getapt.

 

Die Sehnsucht (Het Verlangen)

Rangen en standen losten tijdens de oefening en het koude weer langzamerhand op. Dat gaf een bijzonder plezierige sfeer moet ik zeggen. In het dorpje was maar één jongere vrouw. Zij was hoogstwaarschijnlijk opzettelijk achtergebleven als lokaas voor de drankomzet. De rest was vóór de komst van die "Holländer" zorgvuldig "geëvacueerd". Zij was de dochter van de kastelein.

 

Naarmate de oefening langer duurde werd zij steeds meer het middelpunt van ieders verlangen naar vrouwelijk schoon. Er was er kennelijk maar één van de C-compagnie, die er werkelijk in slaagde wat dichterbij te mogen komen. En, juist geraden, dat was nou net deze sergeant 1e klasse, waarvan we de naam nu niet meer weten (kijk naar de foto en lees in zijn ogen: "Hier sta ik, dicht bij deze schoonheid, wie doet me dat na?").

 

Return to Paradise


1965. Ansichtkaart Pension Klindworth, Groß Meckelsen. Foto: Frits Diks.

Ik was voor een zakenbezoek begin jaren negentig (ik weet niet meer precies welk jaar) in Hamburg. Op een zondagmorgen reden mijn vrouw en ik terug naar huis. We maakten even een kleine omweg en zijn nog eens in Groß Meckelsen gaan kijken hoe het er uitzag. En wat ik nog zou kunnen herkennen.

Het Gasthaus stond er nog steeds. De dochter was er ook nog steeds. Inmiddels natuurlijk de nodige jaren ouder, maar nog zeker herkenbaar.

Wij hebben toen daar wat gegeten en gedronken en met de dochter uitgebreid gepraat over de tijd dat daar het Nederlandse legerkorps kwam oefenen. Ze vertelde mij, dat in er de loop der jaren een keer of vier oefeningen van het Nederlandse Leger waren geweest. Echter die keer dat in november 1965 de C-compagnie van het 11Vbdbat er zat, was toch wel een hoogtepunt voor hen geweest is. Nadat de compagnie vertrokken was, konden ze nog jaren doordraaien zonder nieuwe klanten. Zo goed hadden wij onze oefentoelage in hun etablissement geïnvesteerd.

 

Oorlogsherinneringen

Ze vertelde ons ook dat er één "Offizier" nog een paar keer is teruggeweest. Je raadt het natuurlijk al, dat was deze sergeant 1e klasse. Ik denk dus dat deze mevrouw zijn naam nog wel zal weten.

 

De vader leefde ook nog (de oudere man meest rechts op de foto). Hij vertelde tijdens ons bezoekje een interessant verhaal aan mijn vrouw. Zij had hem uitgelegd waar zij in Nederland was geboren en opgegroeid (zij komt uit de regio Deurne / Asten). Het bleek namelijk dat deze man in 1944 daar als Duits soldaat gelegerd was. Hij had de vreselijke gevechten van oktober-november 1944 in de streek Asten-Deurne-Overloon meegemaakt. Hij liet zijn ellebogen zien. Deze zaten vol met de lidtekens van kogels die er doorheen waren geschoten (hij kon ondanks deze oorlogsschade nog behoorlijk goed pils tappen).

 

KGB

Tijdens het gesprek zei de mevrouw dat zij zeker ook foto's met mij erop moest hebben. Zij ging naar boven en kwam met een hele stapel fotoboeken terug. Ook deze foto had zij in haar bezit en nog veel meer van de foto's van de mensen van C-compagnie die toen zijn gemaakt.

Ik denk dat kopieën doorgestuurd zijn naar de Russische KGB. Een en ander heeft in het Kremlin zoveel indruk gemaakt dat men ons nimmer heeft durven aanvallen!!! Met een dergelijke professioneel van oefeningen genietende en permanent alcohol drinkende vijand, wilde men géén confrontatie aangaan. Jammer dat we daarvoor nooit een medaille hebben gehad. Proost!!!

 

Andere in hetzelfde etablissement gemaakte foto's:


Overste Duque en 1lnt de Vries met een groot gedeelte van de staf
van de C-cie. Sgt-maj. Eus van Mulken, sgt. Jos v. Kampen,
sgt.1 Henk Olden, sgt. Jan van Vegchel, overste I. Duque,
sgt. Jo Guntlisbergen, sgt.1 Fred Sijnhorst, 1lnt. J.J.C.N. de Vries,
sgt. Henk den Hartog, sgt. Huberts, ?, ?, sgt. Henk van Rietschoten,
vdg. Timmermans, 2lnt. Peter Moeys, vdg. Lanting.
Foto: Aad Seesink.


Sgt. Guus Tempelaar, SMI Gerritsen, ?, sgt. Jan van Vegchel,
de l'Etang, Henk Smit, 2lnt. Peter Moeys, sgt. Jos van Kampen,
sgt.maj. Eus van Mulken, dhr. en mevr. Klindworth,
sgt. Henk van Rietschoten.


Foto: Jan van Vegchel.


Sgt. Aad Seesink, sgt. Appie Aalbers, sgt. Jan Brans
Frits Diks schreef in zijn memoires bij deze foto:
"In de drankwinkel. Goedkoop, maar alleen toegankelijk voor
het KADER". Foto: Frits Diks.


 

 

Jos van Kampen, Erp, 15 februari 2011. Met bijdragen van Frits Diks, Aad Seesink, Jan van Vegchel.

1) Sgt. 1 Henk Olden was de MTOO (Motor Transport Onder Officier) bij de C-cie. KB.

 

Hou Doe II pagina's:   De hel van '65      De Foto und die Sehnsucht

Dagboek van een Onbekende Soldaat      Dagboek van een Bekende Soldaat

Dagboek van een Keukenprins                 Fotoalbum

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.