Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

 

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

 

MEMOIRES VAN EEN MILITAIR ADMINISTRATEUR UIT 1991

 

Ik zal mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Frank van Nisselroij, 50 jaar jong, getrouwd, twee dochters en wonend in Landgraaf. Ik ben geboren in Helden (Noord-Limburg) en opgegroeid in Heerlen-Zuid (wijk Heerlerbaan).

 

Uit steeds voortdurende heimwee naar mijn militaire dienstplicht, zoek ik regelmatig op internet naar dingen over mijn diensttijd. Ik was van de lichting 91-03 en zat dus in dienst in de jaren 1991 en 1992.

Ik  hoop zoveel mogelijk materiaal te vinden over de kazernes waar ik gelegerd ben geweest.

Ik kwam ook terecht op jouw site, waarover behoorlijk wat informatie staat over de Koningin Wilhelminakazerne in Ossendrecht. Een mooi stukje geschiedenis wordt daar beschreven en zeer mooie foto’s.

Op 6 mei 1991 moest ik opkomen voor de dienstplicht. Eerst met de trein van Heerlen naar Eindhoven. Van Eindhoven naar Bergen op Zoom. Daar werden we als burgerknaapjes in twee grote bivaktenten op een houten kist gezet en opgemeten. Aan de andere kant van de tent kwamen we als “verse bollen”, in strak ongeleden fris gevechtstenue, met bolstaande baretten weer naar buiten gejast.

Twee pluba’s (plunjebalen) op de schouders en weer de vrachtwagen in. Met knikkende knieën kwamen we aan op de kazerne in Ossendrecht. Daar begon mijn opleiding tot korporaal-hulpadministrateur aan het OCMA. Dat staat voor Opleidings Centrum Militaire Administratie.

Ik zie op de site nergens een vermelding of foto’s van het OCMA in Ossendrecht. Dat vind ik erg jammer. Kennelijk is het niet zo bekend dat in mijn tijd (91-92) in Ossendrecht de opleidingen van de Militaire Administratie (MA) zaten, die in de jaren 60 en 70 in Vlissingen en Kampen zaten.  

 

Denkend aan mijn tijd op het OCMA in Ossendrecht is dat een herinnering aan een hele mooie periode uit mijn leven. Ik heb nog vaak geprobeerd om naar de Koninklijke Landmacht terug te keren, maar men nam geen mensen meer aan wegens inkrimping van de krijgsmacht. Triest. Nu ben ik “te oud”, maar als het nog eens een keertje mocht, deed ik het meteen! Wat een geweldige tijd en wat een ontzettend mooie ervaring. Maar goed, de heimwee blijft.

 

Het OCMA lag links van de appèlplaats / helikopterlandingsplaats aan de overkant van de legeringsgebouwen van de rijschool, zoals beschreven door Mark Hooghiemstra elders op de site. De opleiding startte op 6 mei 1991 en duurde tot juli 1991. We werden tijdens deze opleiding AMO en FO klaargestoomd voor een dubbelfunctie van korporaal-hulpadministrateur. Daarna ben ik paraat gegaan op de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot bij de 17 PaOstcie van het 17 Painfbat. Op 28 april 1992 ben ik in Oirschot afgezwaaid. Ik kon destijds niet meer bijtekenen, omdat mijn functieplaats T10X0 op die plek opgeheven was. Dit tot mijn, de compagniescommandant en vele collega’s grote verdriet.

 Ik ben toen datgene gaan doen waarvoor ik op school opgeleid was: de handel in. Ik heb mijn eigen CD-winkel gerund als ZZP-er in Landgraaf. In 2008 heb ik besloten om mijn winkel te verkopen en op zoek te gaan naar ander werk. Geen enkele job heeft mij tot nog toe dezelfde voldoening gegeven, als in de tijd van mijn militaire dienst.

 

Als ik zie, hoe ernstig de kazerne in Ossendrecht in verval is geraakt, dan raakt mij dat enorm en moet ik steeds terugdenken aan de tijd met mijn maten. Een kamer voor 10 personen, waar we met 7 Limburgers op lagen. De supergezellige avonden in de manschappenkantine, waar een Oranjeboompilsje maar 80 cent kostte (guldentijd!). Jongens, wat hebben we gelachen en wat hebben we samen veel leuke dingen meegemaakt. Zwoegen en vloeken als iets niet lukte bij de beproevingen voor het MLV. Teveel mooie herinneringen om op te schrijven. Op YouTube staan Urbex-filmpjes, waar je ziet hoe mensen het verlaten terrein opgaan en de vervallen ruimtes bezoeken. Ik heb menig avondje de filmpjes zitten kijken, terwijl de rillingen dan over mijn rug lopen. Verlaten en vervallen slaapzalen, dagkamers en ik herken nog de ruimten onderin, waar de frisdrank- en snoepautomaten stonden. Zonde, echt zonde.

Ik heb nog een leuke foto van ons opleidingspeloton: OCMA lichtingsploeg 91-3: de meest rechtse persoon ben ik. Het is geen duidelijke foto, helaas.

 

Met vriendelijke groet,

 

Frank van Nisselroij

 

P.S. Ik hoop dat meer “maten” jouw mooie site bezoeken en nog meer mooie informatie willen delen over deze mooie kazerne.

 

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.