Home

Legerplaats Ossendrecht

11Verbindingsbataljon

Verhalen & anekdotes

La Courtine 1964

Gezocht

Laatste nieuws

Oranje-Kazerne

Leiding C-Cie okt. 1964

Updates

Verhalen La Courtine '64

Links

 

Fotopagina's

Personeelslijst

Gastenboek - Reacties

La Courtine 2009

Contact

 

HERINNERING VAN EEN HOSPIK BIJ DE COMMANDO’S IN 1964

 

Beste Kees,

 

Graag wil ik je een bedankje sturen over de verhalen op de webpagina https://11vbdbat.nl/verhalen/overleden.html
 

In het bijzonder voor het verhaal van de op 14 juli 1964 tijdens een veldmars overleden militair J.R. Meerdink-Veldboom uit Rotterdam.
Na al die jaren denk ik daar nog vaak aan terug. Ik kende alleen nog zijn naam en door die in te toetsen kwam ik op je site terecht.

 

Ik was van de lichting 63-2. Destijds was ik gelegerd bij de Commando’s op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal. Dat klinkt heel stoer, maar ikzelf was geen Commando. Ik was dienstplichtig hospik bij het Regiment Geneeskundige Troepen en gedetacheerd bij de Commando’s. Ik was daar zogezegd de dienstdoende hospik en in 1964 inmiddels opgeklommen tot korporaal.

 

De maanden juni en juli van1964 waren heel warm. Op die betreffende dinsdagmiddag 14 juli 1964 was er een speedmars voor de cadetten van de KMA die een drieweekse gevechtscursus bij de Commando’s volgden.

Tijdens die mars, omstreeks 17:00 uur, werden drie cadetten vrij kort na elkaar onwel. Zij werden met spoed overgebracht naar het Franciscusziekenhuis in Roosendaal. Ik ging als hospik mee naar het ziekenhuis. Twee cadetten herstelden, maar cadet-sergeant J.R. Meerdink-Veldboom overleed die dag .Ik was de enige aanwezige militair en moest als dienstplichtig korporaaltje van net 20 jaar, zijn naaste familie in het ziekenhuis confronteren met hun stervende zoon. Een gebeurtenis die een enorme impact op mij had en die altijd aan mijn diensttijd gekoppeld zal blijven.

 

Merkwaardig dat  het trauma van vroeger nu bij mij als 75 jarige opa regelmatig terug komt in mijn gedachten en daarom vond ik het geweldig om op jouw website daar zijn naam tegen te komen en nu 55 jaar later meer over hem te kunnen lezen. Gelukkig zijn er dus nog meer mensen die hem niet zijn vergeten. Kees bedankt daarvoor.

Met vriendelijk groeten,

Ad van Gurp

Het copyright van de foto's en artikelen op deze site berust bij de eigenaar van de betreffende foto of het artikel of bij de oorspronkelijke maker van de foto of het artikel. Merken en Merknamen worden alleen vermeld ter identificatie van het product en zijn eigendom van de betreffende eigenaar van dat Merk of die Merknaam. Mocht u menen zekere rechten te kunnen doen gelden, neem dan even contact met mij op.