Home

Filmografie De Rex Files Postergalerij 'n Woensdagmiddag in de zomer van 1955
Intern. Filmbeurs Nederlandse Walt Disney Rex Film gasten 17e Verschenen DVD's Terug naar de site van het 11Verbindingsbataljon

 

Deze pagina's over Henk van der Linden komen uit het archief van verzamelaarscollectief Sonopromotion.

 

Welkom op deze pagina's met informatie over Nederland's meest productieve filmer aller tijden:

Henk van der Linden


Mia en Henk van der Linden

Hommage

De 17e Internationale Filmbeurs van 12 april 2004 staat mede in het teken van de Nederlandse Jeugdfilm.

Als speciale gast is aanwezig Henk van de Linden. Deze Limburgse Cineast mag met recht de Nestor van de Nederlandse Jeugdfilm worden genoemd. In zijn lange carrière heeft hij maar liefst zo'n 70 films, waaronder 38 lange speelfilms gemaakt. En alleen maar bestemd voor de Nederlandse jeugd. Tussen 1954 en 1985 maakte hij, samen met zijn vrouw Mia, vrijwel elk jaar een nieuwe jeugdfilm. En dat maken kunt u rustig letterlijk nemen. Hij schreef het script, maakte het decor, deed de productie, regisseerde, was cameraman, deed de montage en speelde vaak zelf ook nog een rol in zijn films. In totaal heeft hij maar liefst 64 rollen vertolkt! Dus in elke film komt hij wel één of twee keer voor!

 

Nationale Helden

Geboren op 3 mei 1925, in Hoensbroek werd het filmvak hem met de paplepel ingegeven. Zijn vader was bioscoopexploitant en had een filmverhuurkantoor. Zijn eerste film maakte hij, net 18 jaar oud, al in 1944.

Zijn kunde met de camera werd ook opgemerkt toen hij in militaire dienst moest. Hij kwam terecht bij de Leger Film- en Fotodienst (LFFD) en was daar betrokken bij de productie van diverse voorlichtingfilms. De LFFD werd vanaf 1949 een onderdeel van de Verbindingsdienst.

Na zijn diensttijd richtte hij een reisbioscoopbedrijf op dat hij Lirex noemde en vertoonde films in buurthuizen, patronaatszalen en kantines.Veelal waren dit documentaires omdat er gewoon geen special films voor de jeugd beschikbaar waren. Om dit gat te vullen begon hij zelf films te maken.

Een van zijn eerste successen betrof een film uit 1952 "Drie jongens en een hond". Een 16 mm film zonder geluid. Maar dat mocht de pret voor de toeschouwers niet drukken: tijdens de projectie in de buurthuizen en patronaatszalen, maakte Henk de geluiden er gewoon live even bij. De film was zo'n groot succes, dat hij besloot op 35 mm te gaan filmen. Hij schreef zijn verhalen zelf en baseerde die vaak op helden uit de literaire jeugdlectuur: Dik Trom, Sjors en Sjimmie, Pietje Bell en Billie Turf. "Onze nationale helden", zoals hij ze noemt. Zijn films zijn ooit door 15 miljoen kinderen gezien. In feite is elk Nederlands kind tussen 1952 en 1985 opgegroeid met de films van Henk van de Linden.

 

Recordhouder

Henk van der Linden heeft diverse records op zijn naam staan:

1. Hij is de meest productieve filmer van Nederland. Geen enkele andere Nederlandse filmer heeft zoveel hoofdfilms geproduceerd als van der Linden.

2. Zijn film "De nieuwe avonturen van Dik Trom" staat in het Guiness Book of Records als de langst lopende Nederlandse speelfilm ooit: deze draaide maar liefst 28 jaar onafgebroken in een of meerdere bioscopen!!

Hij grossiert in records:

Zijn Pietje Bell film werd 80 weken achtereen vertoond in Cineac in Amsterdam, 49 weken in Rotterdam en 43 weken in Den Haag. Dit record is nimmer ook maar benaderd door een andere Nederlandse speelfilm.

De video van Billy Turf stond langer dan 'n jaar in de Video Top 5 lijst op plaats 1.

 

Rex Film Productie

Zijn films werden uitgebracht onder de naam van zijn productiebedrijf: Rex Film Producties. Dat was de naam van zijn reisbioscoop bedrijf waar hij de eerste twee letters van had afgehaald.

Rex Film Productie was gedurende vele jaren één groot familiebedrijf waarbij de hele familie van der Linden betrokken was. Hij schreef de verhalen, deed de regie, de opnamen en de montage. Zijn vrouw Mia stroopte de scholen in de buurt af op zoek naar geschikte spelers voor de film. Dochter Jos speelde 23 keer en zoon Cor maar liefst 32 keer rollen in de Rex films. En gedurende vele jaren bouwde zijn vader mee aan de decors.

Zijn laatste speelfilm maakte hij in 1985: "Wie het laatst lacht...".

In het winterseizoen 2001 - 2002 werden, als eerbetoon aan deze stamvader van de Nederlandse Jeugdfilm, op de Limburgse zender L1 in totaal 13 van zijn speelfilms uitgezonden onder de naam:  De Rex Files.

Het Cinekidfestival van 2003 stond in het teken van deze grondlegger van de Nederlandse jeugdfilm. Er werden vijf van zijn films vertoond. Henk,  bescheiden als altijd, zag op tegen de publiciteit en liet Jeu Consten, die veel rollen in zijn films had gespeeld, de Rex Film honneurs waarnemen.

Onlangs zijn 22 van zijn films op DVD uitgebracht. Een overzicht vindt u hier: Henk van der Linden DVD's

 

Ook de 17e Internationale Filmbeurs brengt een hommage aan Henk van der Linden.

Hij is zelf aanwezig. En hij komt niet alleen, maar brengt een groot gedeelte van zijn filmsterren mee. Een unieke kans om een praatje te maken met van der Linden en zijn sterren. Bovendien krijgt elke bezoeker een originele filmposter van een Henk van der Linden film. Die kunt u gelijk bij dit sterrenteam laten signeren. Wilt u Henk van der Linden en veel van zijn sterren eens ontmoeten, kom dan op 2e paasdag 12 april 2004 naar het Parkstad Limburg Stadion. De beurs is open van 10.30 - 16.30 uur.

 

Wilt u meer informatie over Henk van der Linden, stuur dan even een mailtje naar Kees Blokker: blokker1c@gmail.com.